-
Čas přípravy5 min
-
Doba vaření0 min
-
Porce6
-
Celkový čas5 min
Bazalkové pesto v Itálii známé jako pesto alla genovese je aromatická směs, která se používá k dochucení jídel, nejčastěji těstovin.
Bazalkové pesto je velmi jednoduché na přípravu a ve výběru surovin se dá dost experimentovat. Suroviny níže jsou podle originální italské receptury, avšak nemusíte suroviny striktně dodržet. Třeba takové piniové oříšky jsou u nás cenově dost nedostupné a lze je nahradit oříšky kešu nebo vlašskými ořechy. Parmazán můžete nahradit sýrem Grana Padano nebo Pecorino. Místo extra panenského olivového oleje můžete použít i klasický olivový olej.
Bazalkové pesto suroviny:
- 2 hrnky bazalky
- 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
- 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
- 1/3 hrnku piniových oříšků
- 3 stroužky česneku
- 1/4 lžičky soli
Postup přípravy bazalkového pesta
- Klasicky se pesto dělá v hmoždíři, ale já jej dělám v mixéru. Nejprve si oloupejte česnek a dobře opláchněte list bazalky, abyste je zbavili nečistot.
- Do mixéru nasypte veškeré ingredience a mixujte do hladka. Mixujte pozvolna, jakmile se mixér příliš zahřeje, tak vám pesto může zhořknout! Záleží na vás, zda chcete pesto jemné nebo rustikálnější s většími kousky.
- Pesto umístěte do uzavíratelné sklenice a umístěte do lednice. Čerstvé pesto vám vydrží zhruba týden. Pokud víte, že jej nespotřebujete, doporučuji jej zamrazit ve formičkách na led a v případě potřeby jej při vaření využít.
TIP: Pokud pesto na povrchu zalijete olejem, tak vám vydrží i klidně 3 týdny v lednici.
Na co se používá pesto?
- Různé druhy těstovin, pesto vmícháte k těstovinám a dodá jim úžasnou chuť. Za všechny uvedu krémové špagety s dýňovou omáčkou. Hodí se však i k zapečeným těstovinám se sýrem, kuřecím a smetanou.
- Pesto skvěle doplní i různé druhy pizzy např. sýrovou.
- Skvěle se hodí k přípravě italského sendviče. Stačí lehce potřít rozpečenou bagetku pestem, přidat rajčata, mozarellu a rukolu.
- Pestem můžete naplnit kuřecí prsa nebo jej použít ke grilovanému masu.
- Využití najdete také při přípravě omáčky s ricottou k těstovinám.
- Trochu pesta lze také přidat do měkkého másla, vznikne tak ochucené máslo, které skvěle chutná nejen s lososem.
Chutnalo vám bazalkové pesto? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Bazalkové pesto
Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /data/e/c/ecce4703-5412-4bd5-9a88-95e41496f1de/bestrecepty.cz/web/wp-content/themes/ranna/inc/modules/rt-related-recipe.php on line 80
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review