Bazalkové pesto krok za krokem

Bazalkové pesto
  • Čas přípravy
    5 min
  • Doba vaření
    0 min
  • Porce
    6
  • Ready In
    5 min

Bazalkové pesto v Itálii známé jako pesto alla genovese je aromatická směs, která se používá k dochucení jídel, nejčastěji těstovin.

Bazalkové pesto je velmi jednoduché na přípravu a ve výběru surovin se dá dost experimentovat. Suroviny níže jsou podle originální italské receptury, avšak nemusíte suroviny striktně dodržet. Třeba takové piniové oříšky jsou u nás cenově dost nedostupné a lze je nahradit oříšky kešu nebo vlašskými ořechy. Parmazán můžete nahradit sýrem Grana Padano nebo Pecorino. Místo extra panenského olivového oleje můžete použít i klasický olivový olej.

Bazalkové pesto suroviny:

  • 2 hrnky bazalky
  • 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1/3 hrnku piniových oříšků
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky soli

Postup přípravy bazalkového pesta

  1. Klasicky se pesto dělá v hmoždíři, ale já jej dělám v mixéru. Nejprve si oloupejte česnek a dobře opláchněte list bazalky, abyste je zbavili nečistot.
  2. Do mixéru nasypte veškeré ingredience a mixujte do hladka. Mixujte pozvolna, jakmile se mixér příliš zahřeje, tak vám pesto může zhořknout! Záleží na vás, zda chcete pesto jemné nebo rustikálnější s většími kousky.
  3. Pesto umístěte do uzavíratelné sklenice a umístěte do lednice. Čerstvé pesto vám vydrží zhruba týden. Pokud víte, že jej nespotřebujete, doporučuji jej zamrazit ve formičkách na led a v případě potřeby jej při vaření využít.

TIP: Pokud pesto na povrchu zalijete olejem, tak vám vydrží i klidně 3 týdny v lednici.

Na co se používá pesto?

  • Různé druhy těstovin, pesto vmícháte k těstovinám a dodá jim úžasnou chuť. Za všechny uvedu krémové špagety s dýňovou omáčkou. Hodí se však i k zapečeným těstovinám se sýrem, kuřecím a smetanou.
  • Pesto skvěle doplní i různé druhy pizzy např. sýrovou.
  • Skvěle se hodí k přípravě italského sendviče. Stačí lehce potřít rozpečenou bagetku pestem, přidat rajčata, mozarellu a rukolu.
  • Pestem můžete naplnit kuřecí prsa nebo jej použít ke grilovanému masu.
  • Využití najdete také při přípravě omáčky s ricottou k těstovinám.
  • Trochu pesta lze také přidat do měkkého másla, vznikne tak ochucené máslo, které skvěle chutná nejen s lososem.

Chutnalo vám bazalkové pesto? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Bazalkové pesto

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..